עישון מזון בעזרת wood pellets או נסורת עץ דחוסה – פלט

מדי פעם עולות שאלות שונות בנושא מעשנות פלט.
הפעם אתמקד אך ורק בנושא חומר הבעירה ולא בשלל ההשוואות המתבקשות בין מעשנות שונות וכדומה.
יש כמה סוגי פלט והעיקריים שבהם הם: עבור מזון או עבור חימום
בהסבר זה אפרט בקצרה אך ורק על פלט מאושר למזון.

מה זה בכלל?

להפעלת מעשנות פלט משתמשים בעץ טבעי גרוס, טחון לנסורת ודחוס.
העץ עובר תהליך של קילוף הקליפה החיצונית, שימוש רק בליבה הפנימית, גריסה של העץ בתהליך מבוקר עד לרמת נסורת דקה ודחיסה של הנסורת בלחץ של כ-450 קילו ליצירת המוצר המוגמר.
כל התהליך טבעי וללא תוספות של טעם ריח ואו מוצרים אחרים.
הדבר היחיד הוא שלצורך שימון מכונת הדחיסה משתמשים בשמן צמחי בכמות מזערית או מרטיבים את הנסורת במים.

יש לציין שיש יצרנים שכן מוסיפים טעמים אך אם הפלט הוא ממקור איכותי ברוב המקרים יהיה ציון של שימוש במזון שנקרא food grade
יש לציין שצמד המילים הללו אינו תקנה או חוק ולכן הפעילו שיקול דעת.

מה זה לא…ממש לא!

כדי להזים שמועות ותיאוריות לא נכונות, יש לציין שעצים מהם מופק פלט לתעשיית המזון הינם עצים טבעיים שעברו יבוש.
אינם רקובים, מעופשים, מכילים חרקים או חומרים כימיים ואינם שאריות של נסורת מתעשיית הבניין או מנסרות ונגריות.

מאיזה עץ מכינים פלט?

פלט למזון מיוצר בדרך כלל מעצים קשים, עצים נשירים הכוללים מטעי פרי ואגוזים, הם בעלי מבני תאים קומפקטיים, והם העצים הטובים ביותר לבישול.

עצים רכים, כמו אורן, אשוח, אשוחית, עץ אדום, וברוש, הם כולם עצים ירוקי עד מחטניים ויש להם יותר אוויר, שרף חריף יותר, והם נשרפים במהירות.
הם ממש לא מומלצים לעישון.

מה הטעם או הארומה ומה עדיף?

קודם כל, תפסיקו עם האובססיה לעצים ולטעמים… במיוחד אם אתם חדשים בתחום.

עכשיו, אחרי שזה נאמר יש לומר בנוסף, שיש חשיבות מכרעת לסוגי העץ שאתם משתמשים בו מכיוון שמדובר בחומר שמפיק גם את החום וגם את העשן.

הערה – פחם נועד לחום בלבד לכן מוסיפים לפעמים גם תוספות עץ טבעי.
זה נכון שלפחם יש את הטעם שלו אך בואו לא נתבלבל… הוא נועד לחימום ולא לטעם.

אז איזה פלט לבחור ומה מתאים למה?

אל תשאלו אותי! זה עניין של טעם וריח וכל אחד ומה שמתאים לו.
יש טבלאות טעמים והתאמות, יש אתרים שממליצים על חיבורים כאלו ואחרים ויש יצרנים שמוסיפים טבלה שמפרטת לדעתם, איזה פלט מתאים לסוג המזון.
זו לא תחרות טעימת יין… ואם עץ מסוים מתאים לצלעות ועץ אחר מתאים לירקות, מה נעשה כשיהיו במעשנה גם צלעות וגם ירקות?

תתנסו, אל תחליפו כל יום פלט…נסו להתרגל לטעמים ואז לשנות.
נסו לבדוק על אותו סוג מזון סוג פלט שונה…תערבבו! כן! תערבבו כמו שמכינים תערובת תבלינים…
תמציאו את התערובת שלכם!

השאלה הנצחית – מה יותר טוב?

רוב האנשים שרגילים לפחם יטענו שפלט לא מספיק ארומטי עבורם.
בואו נחשוב על זה רגע…
זה לא אומר שזה טוב או רע, זה רק עניין של טעם. טעמי עץ טבעי מביאים למזון טעמים טובים יותר, עדינים יותר ומורכבים יותר.

עישון עם פלט נוח יותר ונכון יותר בטמפרטורות נמוכות, נשלט יותר, נקי יותר ומביא עשן כחול דק ליותר זמן מאשר כל מעשנה אחרת.

אה כן…לעשן יש כל מיני צבעים, לבן – אפור – צהוב – חום – שחור
ואפילו כחול נוטה לתכלת שקוף. הצבע תלוי בגודל החלקיקים ובאופן בו הוא מתפזר ומשקף אור אל העין האנושית.
חלקיקי עשן כחולים בהירים הם הקטנים ביותר, פחות ממיקרון בגודל, בערך בגודל אורך הגל של האור עצמו. רק בגלל שאתם לא יכולים לראות אותם, זה לא אומר שהם לא שם.

עשן לבן נקי מורכב מחלקיקים גדולים יותר, כמה מיקרונים בגודל, והם מפזרים את כל אורכי הגל לכל הכיוונים.

עשן בצבע אפור או שחור מכיל חלקיקים גדולים מספיק בכדי לספוג בפועל חלק מהאור והצבעים. עשן שחור ואפור נוצרים כאשר האש מורעבת ואין מספיק חמצן, הם יכולים לגרום לאוכל מריר ומפויח ולטעמים כמו של אפר או בדלי סיגריות.

טמפרטורות נמוכות בשילוב של אותו העשן שאתם כמעט ולא רואים ולטווח ארוך,הם המתכון להצלחה, לטעם טוב ונראות מעולה של המזון.

האם יש לפלט יתרון בריאותי?

התשובה אינה ידועה אך משרדי בריאות וחוקרים טוענים שהוא אינו מזיק יותר מחומרי בעירה אחרים.
יש לציין שבשימוש עם חום עקיף כל חומרי הבעירה נחשבים כסבירים ואינם מקושרים למחלות.

למרות זאת יש כמה דברים שדווקא כן ידועים…
עץ טבעי נשרף ביעילות גבוהה יותר, משאיר פחות אפר, ומייצר עשן נקי יותר מאשר פחם.
הרכב הפלט נשאר טבעי והחומרים שבתוכו משלימים את כל מה שנחוץ לעישון כולל לחות, זאת למרות שמדובר עץ יבש שאסור לו לבוא במגע עם לחות או רטיבות.

אז שכל אחד יעשה את החושבים שלו.
לכל חומר בעירה יש קשר ישיר לטעם המזון, לכל דבר יש יתרונות וחסרונות והפעם לא נגעתי בנושאים האלו.
לא עוסק בהשוואות בין מעשנות, לא במה יותר טוב, פלט פחם או חומרים אחרים,לא בטעמים ולא בשיטות עישון.
גילוי נאות – יש לי גם מעשנות פלט וגם מעשנות פחם וכל אחת משמשת אותי בהתאם לתוצאות שאני מבקש להשיג.

לדעתי

להיות מקובע ולומר שמעשנה מסוג כזה או אחר טובה יותר או פחות או שחומר בעירה כזה או אחר נכון יותר… זו טעות כי זה נושא מורכב מאוד.
נכון שלא לכל אחד יש את היכולת להחזיק כמה סוגי מעשנות, אז בחירת המעשנה הנכונה עבורכם תהיה לפי מספר דברים:

  • אופי המקום בו אתם גרים, המקום בו אתם רוצים למקם את המעשנה,
  • אורח החיים שלכם והזמן שאתם מוכנים להשקיע בנושא. אם בהדלקה, אם בניקיון, אם בזמינות חומר הבעירה וכדומה.
  • מי אוכל יחד אתכם ומה אופי המזונות שאתם רוצים לעשן…
  • ובשורה התחתונה, כמה זמן ומאמץ אתם צריכים להשקיע בכל התפעול.

והעיקר…יאללה כבר, תתחילו לעשן!!!

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s